Cosplay är populärt i Japan. Cosplay är en förkortning för costume play. Costume play som det också kan heta grundades i Japan som en form av performance eller maskerad. De personer som medverkar i Cosplay klär helt enkelt ut sig i dräkter och accessoarer för att framställa en specifik figur eller idé.

Rollspelet har vuxit

Cosplay har bara vuxit och vuxit hos det svenska folket. Från att vara kring hundra cosplayare i det svenska samhället har det vuxit kanske till uppemot tusen. I Sverige läggs nästan allt fokus på cosplay åt tävlingar. Tidigare år har dreamhack på Elmia i Jönköping haft cosplay som en sidoaktivitet. Sommaren 2014 startades en internationell tävling, just på dreamhack i Jönköping. Dreamhack Summer 2014 Cosplay Championship fick denna tävlingen namnet. Tävlingen är både på sommaren och vintern. Dreamhack är ett av de främsta forumen för svenska cosplayers att samlas på för att visa upp sina verk för varandra och tävla om diverse utmärkelser. Det gör att flera fortsätter med cosplay när man kan vinna olika utmärkelser.

Sy sina egna dräkter

Utövarna av cosplay kan tillverka sin egna dräkt men majoriteten av japanska och asiatiska cosplayare köper en dräkt hos speciella cosplay butiker som har koll på vad det gör. För de cosplayare som har tänkt att det ska fixa en dräkt på egen hand måste de vara ganska vassa på att sy. Fördelen med det är att man har ett övertag hos juryn på cosplay konventen eller tävlingarna. Men nackdelen med att sy är om man inte är någon höjdare på det för då kommer det troligtvis inte se så bra ut. Dräkterna bärs sedan på ett konvent eller tävling. Målet med sin dräkt är att porträttera figuren så gott man kan. Utövarna visar upp sin dräkt för andra deltagare och tävlar om diverse utmärkelser.

Inspiration från filmer

Inom cosplay är det väldigt populärt med dräkter från filmer som t.ex. de legendariska filmerna Iron Man och Star Wars. Att skapa en dräkt är inte alltid lätt utan kan ibland vara svårare än vad man tror, speciellt om man inte har så mycket erfarenhet. Därför behöver många utövare inspiration av t.ex. filmer men framförallt olika kända karaktärer. Det ursprungliga cosplay konceptet vill förmedla till alla att det är tillgängligt för vilken person som helst. Många väljer då att inte lägga så stor vikt på att sy sina egna kostymer utan att ha roligt. Det är många som vill efterlikna med sin dräkt sina favoritkaraktärer. De flesta konvent anordnas i stadens centrum på stora hotell för att synas ut i allmänheten som t.ex. Los Angeles i USA.

Cosplay är lite av det extra

Om man sammanfattar det här intressanta ämnet cosplay så kan du föreställa dig en person som verkligen brinner för science fiction, anime, manga eller datorspel. Det är en person som dessutom har hängt med på bildlektionerna som har intresse för konst och dessutom är konstnärligt lagd och kan tänka sig att efterlikna och klä ut sig till sin favoritkaraktär. För det är vanligtvis där det första intresset för att börja med cosplay alstras.